بیماری MS
بهداشت حرفه ای
بهداشت کامل در زندگی فردی و اجتماعی است و عمل به این توصیه های بهداشتی، ضامن سلامت فردی و اجتماعی اوست.

 

بیماری MS

ام اس چیست؟
[تصویر: multiple-sclerosis-s1-brain-spinal-cord-nerves.jpg]
ییماری MS یک بیماری دستگاه عصبی مرکزی بوده و در این بیماری پوشش محافظ اعصابی که در داخل و اطراف مغز نخاع قرار دارند تخریب می شود.
ام اس هنگامي در بدن آغاز مي‌شود كه گلبول‌هاي سفيد كه نقش دفاعي در بدن دارند به ميلين كه حفاظتي براي رشته‌هاي عصبي است و كمك مي‌كند كه پيام‌هاي الكتريكي با سرعتي چندين برابر منتقل شوند، بجاي يك عامل بيگانه حمله مي‌كنند و هر بار كه اين گلبول‌ها به رشته‌هاي اعصاب مربوط به يكي از اندام‌هاي بدن بیمار،آن اندام دچار مشكل مي‌شود.

فیلمی از چگونگی این اتفاق و عملکرد دارو ها .

برای تاریخچه ام اس


[b]چه کسانی به این بیماری دچار می شوند؟
[تصویر: 2.jpg]
در سطح جهانی شیوع این بیماری به طور متوسط 30 در هر 100 هزار نفر است. 350 هزار نفر در ایالات متحده به این بیماری مبتلا هستند. معمولا شخص مبتلا به ام اس در سال های بین 20 تا 50 سال تشخیص داده میشود. اما در کودکان و افراد مسن نیز دیده میشود. و زن ها دو برابر مردان احتمال ابتلا به این بیماری را دارند. اکثر مبتلایان به بیماری افراد بین 20 تا 50 سال هستند و در کل جهان، هر چه از خط استوا دورتر شویم، خطر ابتلای به بیماری هم بیشتر می‌شود. به طوریکه در مناطق سردسیر عرض‌های بالا و پایین جغرافیایی این بیماری بسیار شایع است. تحقیقاتی در جریان است تا نقش نور آفتاب و ویتامین دی را در ابتلای به MS مورد بررسی قرار دهند.
در بعضی کشورهای چند نژادی، مثل امریکا که افراد نژادهای مختلف در کنار هم زندگی می‌کنند،بیشتر دیده شده است در بعضی نژادها ابتلای به MS بیشتر و در برخی دیگر کمتر است.

چه چیزی باعت بیماری ام اس می شود؟
[تصویر: 3.jpg]
علت بیماری ام اس هنوز ناشناخته است. در 20 سال گذشته ، محققان ، اختلالات سیستم ایمنی بدن و ژنتیک را بعنوان عوامل مشکوک برای این بیماری توضیح داده اند. عامل خارجی (ویروس) هم از نظریات دانشمندان است که موجب می شود غلاف ملین بعنوان مزاحم توسط سیستم ایمنی بدن شناخته میشود؛ که البته این در حد یک نظریه است.
هنگامی که سیستم ایمنی بدن تحریک شد و بدن وادار به تولید پادتنهائی می شود که به اشتباه به عناصر خودی بدن حمله میکنند، در بیماری MS این پادتنها به میلین ( Myelin ) که پوشش اعصاب می باشد حمله کرده و آنها را نابود می کنند. میلین باعث می شود که پیامهای عصبی به سرعت در طول عصب منتقل شود. حال اگر این ماده تخریب شود بر روی عصب نقاطی بدون میلین بنام پلاک بوجود می آید و با گسترش این پلاکها انتقال پیام عصبی در طول عصب کند شده و یا با مشکل مواجه می شود که خود باعث بروز علائم بیماری MS می شود.

اطلاعات بیشتر:
ام اس چیست؟

ام اس را بهتر بشناسیم.

و مقاله ام اس دکتر شاه بیگی

حمله ها کی رخ می دهند؟
[تصویر: 4.jpg]
وقتی که سیستم ایمنی بدن دچار اختلال شد و التهاب اعصاب رخ داد؛ بدن در درک ملین بعنوان مزاحم دچار مشکل می شود و حملات رخ می دهند. پالس ها و داده های الکتریکی که در طول اعصاب ما در سفر هستند کند تر می شوند. علاوه بر این اعصاب خود نیز آسیب می بینند. در حالی که ملین ممکن است بعد از حمله به ترمیم خود بپردازد اما تاثیرات آن باقی مانده و چون زخم دیده می شوند. (پلاک ها) هر چه که بیشتر و بیشتر اعصاب تحت تاثیر قرار میگیرند؛ مشکلاتی در فرد پیش می آید که بخاطر سیستم عصبی بر روی چشم ؛ کنترل گفتار ، راه رفتن ؛ نوشتن و حافظه پیش میآید.

آیا ام اس ارثی است؟
[تصویر: 5.jpg]
اگرچه نقش وراثت در این بیماری تایید نشده است، اما بی تاثیر هم نیست. 1% از عموم مردم ممکن است به این بیماری مبتلا شوند اما احتمال ابتلای اعضای درجه یکم فرد مبتلا شده به این بیماری بیشتر و در حدود 1-3 % است. مثلا در دوقلو های یکسان به 30% و در دو قلو های غیر یکسان یه 4% می رسد. این آمار نشان از نقش ژنتیک در ام اس دارد که البته عوامل محیطی نیز نقش مهمی دارند.

اطلاعات بیشتر


انواع بیماری ام اس چیست؟
[تصویر: 6.jpg]
از نگاهی دیگر هر فرد مبتلا به ام اس بیماری خاص خود را دارد. اگرچه اسیب عصبی نقش اصلی را دارد اما MS در هر کس منحصر به فرد است.
اگرچه تجربه ی هر فرد با این بیماری گسترده است اما پزشکان و محققان چند نوع عمده از MS را دسته بندی کرده اند و بوسیله آن پیش بینی و درمان را صورت می دهند.

1) نوع عود كننده_ فروكش كننده
2) نوع پيشرونده_ اوليه
3) نوع پيشرونده_ ثانويه
4) نوع پيشرونده_ عود كننده

انواع بیماری ام اس .

Relapsing-Remitting (RR) MS - عود كننده_ فروكش كننده

[تصویر: 7.jpg]
ام اس برای حدود 65- 80 % از افراد با " عود كننده_ فروكش كننده" شروع می شود. این رایج ترین نوع ام اس است و گاها با عود غیر قابل پیشبینی بیماری که به "حمله" معروف است؛ همراه است. این حملات وجود دارند و علائم گاهی از بین می روند فاصله بین حملات هفته ها تا دهه هاست.

اطلاعات بیشتر


Primary-Progressive (PP) MS -- پيشرونده_ اوليه


[تصویر: 8.jpg]
پیشرونده – اولیه نوعی از ام اس است که پیشرفت ناتوانی در فرد تدریجی است و وضعیت بیمار بصورت مداوم بدتر میشود. ای وضعیت بدون هیچ گونه عود یا بهبودی آشکاریست. این شکل از بیماری فقط در 15% از بیماران رخ می دهد و بیشتر در افرادی شایع است که بعد از 40 سالگی به این بیماری مبتلا شده اند.

اطلاعات بیشتر


Secondary-Progressive (SP) MS --- پيشرونده_ ثانويه

[تصویر: 9.jpg]

در این نوع از ام اس ابتدا یک دوره "عود کننده – فروکش کننده" رخ می دهد و سپس به بیماری "پیشرونده- ثانویه" تبدیل می شود. بخش مترقی (پیشرونده) این بیماری ممکن است مدت کوتاهی از شروع ام اس و یا گاهی دهه ها بعد از ان رخ دهد. در حدود 50% از "عود کننده – فروکش کننده ها" به مرور و در طول دهه ها به "پیشرونده – ثانویه" تبدیل می شوند.


اطلاعات بیشتر


Progressive-Relapsing (PR) MS --- پيشرونده_ عود كننده

[تصویر: 10.jpg]

ابتلا به این نوع بیماری معمولا کم تر شایع است. در این نوع پیشرفت ماداوم و حملات حاد بیماری بدون بهبود دیده میشود. البته گاها این بیماری از نوع " پيشرونده_ اوليه" تشخیص داده می شود.


اطلاعات بیشتر


علائم این بیماری چیست؟
[تصویر: 11.jpg]

نشانه های بیماری ام اس ممکن است یک یا چند و یا دارای دامنه ای از) ملایم تا شدید( در مدت زمان مختلف. این علائم عبارتند از :
اختلالات بینایی )دید، انحرافات رنگ، از دست دادن بینایی در یک چشم؛ تاری، چشم درد)
ضعف اندام، از دست دادن هماهنگی و تعادل
اسپاسم های عضلانی، خستگی، بی حسی، سوزن سوزن شدن
از دست دادن حس، از دست دادن تکلم، لرزش، سرگیجه
اختلال دردفع ادرار و اختلال در عملکرد روده
از دست دادن قدرت حافظه
افسردگی ، پارانویا ؛ خنده و گریه غیر قابل کنترل

علائم بیماری ام اس برای اطلاع بیشتر.

ام اس چگونه تشخیص داده می شود؟
[تصویر: 12.jpg]
با توجه به طیف گسترده ی علائم بیماری ام اس ممکن است برای ماه ها تا سال ها تشخیص داده نشود. پزشکان بویژه متخصصین مغز و اعصاب با گرفتن شرح حال دقیق و آزمایشات و معاینات فیزیکی و عصبی شامل:
MRI
آزمون الکتروفیزیولوژیک
تست مایع نخاعی
در مجموع، این سه تست و تست های دیگر به پزشک در تأیید ام اس کمک میکند برای تشخیص قطعی ام اس حداقل دو علامت جدا یا تغییرات در ام آر آی در طول زمان) و در فضا تشریحی (در حداقل دومحل جداگانه در داخل سیستم عصبی مرکزی، که می تواند توسط ام آر آی و یا آزمایش عصبی نشان داده شود؛ نیاز است.
البته نظر پزشک برای رسیدن به تشخیص قطعی لازم است.

آیا من ام اس دارم؟

ام اس چگونه تشخیص داده می شود؟
[تصویر: 13.jpg]
در سمت چپ ام آر آی از مغز انسان 35 - ساله با " عود كننده_ فروكش كننده" را نشان می دهد که ضایعات متعدد را با شدت بالا در سیگنال T2 و یک ضایعه بزرگ (پلاک سفید) را نشان می دهد. تصویر سمت راست نشان می دهد که ستون فقرات گردن یک زن 27 - ساله به مبتلا به ام اس با پلاکی که با فلش نشان داده شده است.

پلاک ها


ام اس چگونه درمان می شود؟
[تصویر: 14.jpg]
موضوعات متعددی برای بیمار و پزشک در رابطه با درمان بیماری ام اس وجود دارد. اهداف عبارتند از :
بهبود سرعت بهبود حملات (درمان با داروهای استروئیدی)؛
کاهش تعداد حملات و یا تعدادی از ضایعات ام آر آی،
تلاش برای آهسته کردن پیشرفت بیماری .
کمک های اضافی، عوارض ناشی از از دست دادن عملکرد اندام های آسیب دیده است (درمان داروهایی با هدف علائم خاص).

درمان ام اس
[تصویر: 15.jpg]
هنگامی که اهداف مشخص شدند درمان اولیه ممکن است داروهایی در جهت مدیریت حملات ؛ علائم و یا هر دو باشد. درک عوارض جانبی دارو ها امری ضروری برای بیماران است که گاهی بدلیل عوارض جانبی مانع دست یابی به اهداف درمان شوند. مشورت با پزشک نقش مهمی در تعیین نیاز به درمان و دارو دارد.
دارو های شناخته شده بر سیستم ایمنی بدن و مدیریت ام اس متمرکز شده اند. در ابتدا کورتیکواستروئیدها ( مثل پردنیزولون یا متیل پردنیزولون ) به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت. با وجود تاثیر آنها بر روی سیستم ایمنی بدن عوارض جانبی متعددی ایجاد میکنند. کورتیکواستروئیدها امروزه برای حملات شدید مورد استفاده قرار میگیرند.

داروی های درمان ام اس
[تصویر: 16.jpg]
از سال 1993 داروی های ام اس بخصوص اینترفرون ها برای مدیریت بیماری تغییر یافت:
اینترفرون برای عود بیماری ام اس:

• ( Interferon beta-1b (Betaseron and Extavia
• (Interferon beta-1a (Rebif
• (Interferon beta-1a (Avonex

داروهای دیگر تایید شده برای عود بیماری ام اس :

• (Glatiramer acetate (Copaxone
• (Natalizumab (Tysabri®
• (Mitoxantrone (Novantrone®
• (Fingolimod (Gilenya®

برای اطلاع بیشتر رجوع شود:
به این مطلب
و
این مطلب

چگونه علائم فیزیکی ام اس درمان میشود؟
[تصویر: 17.jpg]
[تصویر: 21.jpg]
دارو های متعددی برای مدیریت عوارض ام اس وجود دارد. تصاویر فوق لیستی از این عوارض به همراه دارو های مورد استفاده را نشان می دهد.

[تصویر: 18.jpg]
دارو های فوق می بایست توسط پزشک تجویز شوند.

آینده این بیماری چه می شود؟
[تصویر: 19.jpg]
تحقیقات بیشماری در مورد بیماری ام اس صورت میگیرد. بخصوص بر روی درمان سیستم ایمنی بدن تحقیقات ویژه ای انجام میشود. علاوه بر این دانشمندان درحال تلاش برای توسعه برای تحریک سلول های مغز برای تولید ملین جدید و یا جلوگیری از مرگ اعصاب هستند. با روش هایی به کمک سلول های بنیادی به درمان سلول های از دست رفته بپردازند. درآینده روشهایی برای بهبود تار های عصبی اسیب دیده نیز یافته خواهد شد. دانشمندان همچنین بر روی رژیم های غذایی مفید و دیگر عوامل محیطی نیز مطالعه میکنند.
اميد به زندگي يا ميانگين طول عمر افراد مبتلا به ام‌اس با وچود درمان‌هاي جديد اکنون تقريبا به اندازه افراد غير مبتلا رسيده است. ام‌اس به معناي حکم مرگ نيست، و مبتلايان به ان در صورتي که به طور مناسب درمان شوند، مي‌توانند زندگي معناداري را ادامه دهند.

ام اس در یک نگاه
[تصویر: 20.jpg]
ام اس یک بیماری پیشرونده که اثر ان بر روی اعصاب مغز و نخاع است.
صدمه به اعصاب در ام اس ممکن است با تغییرات (حسی و حرکتی ویا عضلانی) در بدن منعکس بشود.
علت مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) ناشناخته است ، اما به طور گسترده ای پذیرفته شده است که ژنتیکی، ایمنی،محیط زیست و عوامل نقش دارند.
انتخاب درمان دارو / درمان باید پس ازتشخیص بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس باشد و از دارو های مورد تایید FDA استفاده شود .

کلیه حقوق این مقاله مربوط به سایت ام اس سنتر می باشد.
منابع:
MScenter.ir
medicinenet.com
iStockPhoto
BigStock
eMedicineHealth
World Health Organization: "Atlas, Multiple Sclerosis Resources in the World 2008."
WebMD: "Understanding the Different Types of Multiple Sclerosis."
WebMD: "The Progression of Multiple Sclerosis."
همشهري آنلاين
پايگاه اطلاع رساني پزشکان ايران
خبرگزاری آریا
msiran.blogfa.com
دکتر شاه بيگي

اگه تلخم مثل گریه اگه تنهام اگه تاریک
اگه از ترانه دورم اگه با مرثیه نزدیک
اگه ناباور چشمام تو تماشای تو مونده
اگه اون نگاه اول منو پای تو نشونده:




تاریخ: یک شنبه 28 اسفند 1390برچسب:بیماری MS ,
ارسال توسط علیرضا مرادی , عشق خدائی
آخرین مطالب

آرشیو مطالب
پيوند هاي روزانه
امکانات جانبی