تصور کنید کمی از غذای چند روز پیش در یخچال مانده است. شما احساس گرسنگی شدیدی میکنید و چیزی دیگر برای خوردن پیدا نمیکنید. وقتی غذا را برمیدارید تا بخورید، احساس میکنید بوی عجیبی دارد؛ اما از آنجایی که خیلی گرسنه هستید، حتی آن را گرم نمیکنید و میخورید. اما چند ساعت بعد احساس بدی به شما دست میدهد؛ طوری که فکر میکنید مریض شدهاید. کمکم در شکم خود درد پیدا میکنید. این درد متناوباً کم و زیاد میشود تا بالاخره غذا را بالا میآورید.
این اتفاق، مسمومیت غذایی نامیده میشود. کسی در غذایی که خورده بودید سم نریخته بود، اما باکتریها در غذا رشد کرده بودند و باعث مسمومیت و مریضی شما شدند. مسمومیت غذایی ممکن است خفیف باشد و مدت زمان کوتاهی آزارتان دهد، یا میتواند شدید باشد و طول بکشد. حال بیاید ببینیم چگونه میتوان از مسمومیت غذایی جلوگیری کرد.
مسمومیت غذایی چیست؟
حال که در مورد مسمومیت غذایی و علت آنکه باکتریهای مضر است اطلاعاتی به دست آوردید، شاید با خود فکر کنید بهترین راه پیشگیری از مسمومیت، خلاص شدن از شر تمام باکتریها باشد. اما این کار شدنی نیست. باکتریها همیشه و همه جا هستند؛
در تمام غذاهای ما؛ حتی بعضی از انواع باکتریها برای بدن مفید و لازماند. امکان دارد گیج شده باشید؛ اما همینقدر بدانید که آن دسته از باکتریها که در غذای ماندهی قدیمی هستند، میتوانند برای سلامتی شما مضر باشند. آن چیزی که لازم است بدانید این است که باید یاد بگیرید چگونه از شر آن باکترها خلاص شوید.
چه جرمهایی خطرناک اند؟
غذاهایی که از حیوانها هستند، غذاهایی که خاماند و کامل پخته نشدهاند و سبزیهای نشسته، همگی حاوی جرمهایی هستند که میتوانند باعث مسمومیت غذایی شوند. محتملترین منبع مسمومیت، غذاهایی هستند که از حیوانها میباشند؛ همچون: گوشت قرمز، ماکیان (مثل گوشت مرغ و جوجه)، تخممرغ، شیر و گوشت جانوران دریایی (مثل ماهی و میگو).
بعضی از معروفترین باکتریها عبارتند از:
- سالمونلا Salmonella
- لیستریا Listeria
- کامپلویا Compylobacter
آیا من دچار مسمومیت غذایی شده ام؟
کسی که دچار مسمومیت غذایی شده از این مشکلات رنج میبرد:
- درد شکم که به آن ناوزیا nausea گویند.
- دل پیچه.
- اسهال، که در موارد شدید اسهال خونی مشاهده شده است.
- تب.
بعضی وقتها فردی که دچار مسمومیت شده پس از چند ساعت از صرف غذا احساس بیماری و مسمومیت میکند. گاهی اوقات هم مسمومیت بعد از چند روز اتفاق میافتد. در مسمومیتهای خفیف برای مدت طولانی احساس بیماری نمیکنید و به زودی بهبودی مییابید.
گفتن اینکه آیا مشکلی که برایتان پیش آمده مسمومیت است یا چیزی دیگر، کار ساده ای نیست. باید تحقیق کنید و ببینید چه کس یا کسان دیگری از همان غذا خوردهاند و آیا آنها هم همان مشکل را دارند؟ اگر آنها هم دچار همان چیز شدهاند که شما از آن رنج میبرید، میتوان گفت مسمومیت غذایی است.
پزشک چه کاری انجام میدهد؟
اگر شما به دکتر مراجعه کنید، او سوالهای زیادی از شما خواهد پرسید؛ به طور مثال: چه احساسی دارید؟ چه موقع برای بار اول احساس بیماری کردید؟ در روزهای اخیر چه چیزهایی خوردهاید؟ آیا کس دیگری هم از نزدیکان شما احساس شما را دارد؟
ممکن است دکتر از شما آزمایش بگیرد. این آزمایش معمولاً آزمایش ادرار است تا مشخص شود آیا در بدن شما جرم وجود دارد یا نه. نوع درمان مسمومیت غذایی بستگی به نوع جرمی دارد که در بدن فرد بیمار است و موجب مسمومیت او شده. دکتر ممکن است برای شما دارو تجویز کند؛ اما غالباً فردی که مسموم شده بدون دارو معالجه میشود. بستری شدن کودکی که مسموم شده، در بیمارستان هم به ندرت اتفاق میافتد. معمولاً فقط کسانی که به خاطر مسمومیت غذایی دچار کمبود آب بدن شدهاند مجبورند به بیمارستان مراجعه کنند. کمبود آب بدن یعنی اینکه فرد، بخش زیادی از مایعات بدنش را به دلیل اسهال با استفراغ یا هر دو مورد از دست میدهد. بیماری که کمبود آب بدن دارد، مایعات مورد نیاز بدنش را از طریق سرم به دست میآورد. برای پیشگیری از ابتلا به این مشکل، هر موقع احساس بیماری کردید، شروع به نوشیدن آب یا دیگر مایعات کنید.
چگونه با جرم ها مبارزه کنیم؟
کارهای زیادی میتوان انجام داد تا از مسمومیت غذایی پیشگیری کرد. این کارها و اقدام ها باید پله پله در مراحل آماده شدن و صرف کردن غذا انجام شوند. بهطور مثال شستن کامل مواد اولیهی غذا، پختن صحیح و کامل، روشهای درست نگهداری غذاهای باقی مانده و...
بیشتر این مسوولیت ها بر دوش بزرگسالان هستند؛ اما کودکان هم میتوانند در مبارزه با جرمها سهیم باشند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که اگر میخواهید در آماده کردن غذا کمک کنید، دستهایتان را خوب بشویید. شستن دستها قبل از نشستن سر سفره نیز نباید فراموش شود.
اعمال دیگری که شما میتوانید انجام دهید و خودتان را در مقابل ابتلا به مسمومیت غذایی بیمه کنید عبارتند از:
- میوه ها و سبزی را قبل از خوردن، کامل بشویید.
- فقط غذاهایی را بخورید که به طور صحیح و کامل پخته شدهاند.
اگر سر سفره گوشت مرغ را با قاشق و چنگال قسمت کردید و دیدید درون آن رنگ صورتی دارد یا احساس کردید خام مانده، به بزرگتر اطلاع دهید.
- به چیزی که میخورید نگاه کنید و آن را ببویید.
اگر بو و مزه ی چیزی که میخواهید بخورید با حالت معمولیاش تفاوت دارد، قبل از اینکه آن را بخورید با بزرگترها صحبت کنید. شیر مثال خوبی است. شیر نباید مزهی ترش بدهد. کپک که به رنگهای صورتی، سبز، سفید و قهوهای دیده میشود، غالباً نشانهای از فساد غذاست.
- اگر میخواهید باقی مانده ی غذایی را بخورید، از بزرگترها بخواهید آن را به خوبی گرم کنند. با گرم کردن، باکتریهایی که در مدت زمان نگهداری غذا در یخچال در آن رشد کردهاند کشته میشوند و از بین میروند.
- تاریخ مواد غذایی را چک کنید. بیشتر مواد غذایی تاریخ انقضا دارند. غذایی را که از تاریخ انقضای آن گذشته به هیچ وجه مصرف نکنید.
- باقی مانده ی غذا را فوری در یخچال قرار دهید. باکتریها در دمای اتاق، شانس خوبی برای رشد و تکثیر در غذا را دارند. پس بنابراین این اجازه را به آنها ندهید. با قرار دادن باقی ماندهی غذا در یخچال، نمیگذارید جرمهای بد و مضر فرصت فاسد کردن غذا و به دنبال آن، مسموم کردن شما را داشته باشند.
http://news.pconline.ir