اعمال مختلف فصول سال
اعمال فصل بهار
بهار دارای سه ماه : 1- آزار 2- نیسان و 3- ایاز است . بهار فصل تولید خون- دفع بلغم- و رسوب سودا- در بدن می باشد که فصد و حجامت در این فصل، همۀ این پروسه ها را تعدیل و اصلاح می نمایند.
در بهار حجامت – رگ زدن یا فصد خون – تصفیه خون یا پاکسازی خون –
و قی کردن (یا استفراغ کردن عمدی) مفید است .
- ورزش را در حد اعتدال انجام دهید .
- پرخوری در فصل بهار باعث بیماری می گردد.
- در بهار از میوه ها و غذاهای خوراکی لطیف بایستی استفاده نمود .
- از رب های فرونشاننده گرمای بدن مثل رب انار ، یا رب نارنج استفاده نمایید.
از خوردن گوشت زیاد و نوشیدنی های گرمی بخش و رطوبت آور پرهیز نمایید
ماه آزار
در این ماه شب و روز پاکیزه و معطر است، زمین نرم می شود و غلبه بلغم زمستانی از بین می رود و به جای آن خون به هیجان در می آید (غلبه دم). در این ماه سلولهای خونی شروع به تکثیر و تزاید می کنند .
خوراکی های لطیف و گوشت و تخم مرغ نیم عسلی و نوشیدن شربتی موسوم به شربت امام رضا(ع)در این ماه بسیار مفید است.
پرهیزات ماه اول بهار عبارتند از: پیاز- سیر و ترشی خصوصاً سرکه
عوارض مصرف ترشی در اوایل فصل بهار : ضعف قلب – هیجان خون – سکته قلبی
عوارض خوردن سیر و پیاز در این ماه: افت فشارخون- خواب آور- افزایش میل جنسی-کم کردن بلغم خون و سایر اخلاط اربعه
بهترین موقع خوردن مسهل در طول سال، در اوایل فصل بهار است .
موارد تخلیه ای مفید در فصل بهار عبارتند از: خوردن مسهل ها- فصد خون و حجامت
ماه نیسان
خوراکی های این ماه بایستی بیشتر سرخ کردنی در آتش بوده باشند نه آبکی(مثل سوپ و آش).
در این ماه نزدیکی کردن،نوشیدن آب سرد در صبح ناشتا،خوردن گوشت شکار و غذاهای بعمل آمده با سرکه مفید است و بوییدن گلها و عطریات مثمر ثمر بوده و در خاتمۀ حمام، روغن مالی به بدن انجام می شود(مثل روغن بنفشه و بادام تلخ).
ماه ایاز
موارد خوب در این ماه: حمام رفتن در صبح زود است .
کارهای سخت فیزیکی و بدنی که به طور معمول قبل از خوردن غذا انجام می شد، بهتر است بعد از خوردن غذا صورت پذیرد .
پرهیزات این ماه: خوردن غذاهای شور- گوشتهای غلیظ (مثل گاو و گوساله) - کله پاچه- ماست ترش و خامه مضر هستند.