پروفسور منوچهر جعفريان، متخصص و پژوهشگر برجسته علوم تغذيه بعد از 45 سال دوري، به وطن بازگشته و حاصل يافتههاي علمي و آزمايشگاهي اين محقق كه نتيجه 25 سال تلاش مستمر اوست با خود آورده.
يافتههايي كه در ظاهر آنقدر سادهاند كه عمل كردن به آنها شوخي به نظر ميرسد.
او ميگويد تغذيه صحيح عامل اصلي سلامت و عادت غذايي غلط كه در ميان ايرانيان تبديل به يك فرهنگ شده علت اصلي بيماريهاست.
طبق گفته او ايرانيان خوب تغذيه ميكنند اما غلط و با اصلاح الگوي تغذيهاي خود بهراحتي ميتوانيم 120 سال عمر كنيم و علاوه بر نوهها و نتيجهها، نديدههايمان را هم ببينيم.
به گزارش شرق، 12آذر تالار انديشه معلم سعادتآباد ميزبان نخستين همايش تغذيه جسم و روح بود.
در اين همايش، پروفسور منوچهر جعفريان و برخي از استادان برجسته علم تغذيه تحقيقهاي علمي خود را كه تئوريهاي نوين سلامتي و تغذيه است ارايه دادند.
در اين همايش كه به همت انجمن راهيان مولانا برگزار شد، علاوه بر مباحث تغذيهاي و تاثير آن بر سلامت جسم و روح مباحثي چون هارموني با طبيعت و تاثير عرفان بر سلامت روح ارايه شد و پروفسور نقش اصلي تغذيه در پيشگيري از بيماريها و حفظ سلامت را تشريح كرد.
دنيا رژيمهاي لاغري را مردود ميداند
پروفسور جعفريان ميگويد: «غذاها ربطي به چاقي يا لاغري ندارد.
تئوري«كم بخور لاغر شوي» هنوز در ايران رايج است اما اين تئوري در دنيا رد شده.
سوءتغذيه انسان را چاق ميكند.
در اثر سوءتغذيهاي كه ما در ايران داريم، هورمونهايي در بدن ترشح ميشود و اين هورمونها باعث چاقي يا لاغري ميشوند.
ما بايد بدانيم نياز بدن چيست بعد غذاي مورد نياز آن را تهيه كنيم.
خداوند نعمتهاي لازم براي تامين غذاي مورد نيازمان را در اختيار ما قرار داده و عمر طولاني براي ما تا 120 سال است.
فقط غذاهاي مناسب با بدن ما را به اين عمر ميرساند.
او تاكيد ميكند: ««كم بخور لاغر شوي» و كالريشماري براي زمان قديم بود نه امروز.
امروزه آن رژيمهاي غذايي كه ديگر در اروپا و در دنيا هم رد شده سبب كوتاهي عمر، ريزش مو و سلب سلامتي ميشود؛ زيرا بدن افراد در اثر اين رژيمها چربيهاي باوفا را از دست ميدهند
و اين چربيها دو ماه بعد با عنوان «يويو افكت» برميگردند.
سوال اصلي اين است كه چطور چربيهايي كه خالي ميشوند و بدن را ترك ميكنند دوباره برميگردند و فرد را چاق ميكنند؟»
او با ادبيات ساده و مثالهايي روان با تشريح چرايي چاقي افراد بعد از تخليه چربي ميگويد: «چربيها در سلولهاي آ. دي. فسفته جمع ميشوند زماني كه اين سلولها از چربي تخليه ميشوند بدن شروع ميكند به تكثير اين سلولها و يك ميليون سلول تبديل به 10 ميليون ميشود؛
اين انبارهاي جديد صبر ميكنند تا غذاي جديد وارد بدن شود.
با ورود غذا سلولها چند برابر شده، غذا را دريافت كرده و فرد را از اول هم بيشتر چاق ميكنند.
»براي سلامتيتان بخنديد؛ ببخشيد؛
فراموش كنيد دكتر جعفريان ميگويد: «خنديدن، بخشيدن، فراموش كردن
سه عامل مهم براي سلامت روح و روان است.
سلامتي براي ما همه چيز نيست اما بدون آن همه چيز براي ما هيچ است.
سلامتي بزرگترين نعمتي است كه خداوند متعال به ما عنايت كرده اما چون آن را به صورت رايگان در اختيار ما قرار داده و ما براي چيز رايگان ارزش قايل نميشويم قدر سلامتي را هم نميدانيم.
اگر ميلياردها پول پرداخت ميكرديم امكان نداشت اجازه بدهيم اين بدن مريض شود
اما براي حفظ آن نميكوشيم.
ما بايد بهطور قطع به عمر 120سال برسيم و تنها راه آن حفاظت از سلامت بدن است.»
خوب غذا ميخوريم اما غلط
اين پژوهشگر تغذيه كه مبدع طرح «دهكده سلامتي» است، ميگويد:
«در ايران نياز بدن را نميدانيم فقط شكم را پر ميكنيم.
اگر بدانيد بدنتان به چه منابع تغذيهاي نياز دارد و آن را براي سلولهاي بدن تهيه كنيد، تمام سلولها از شما ممنون ميشوند. خوب غذا ميخوريم اما غلط.
بايد بيشتر از ميوهجات و سبزيجات استفاده كنيم و از گوشت فاصله بگيريم.
گوشت در تغذيه جهاني روز به روز بيشتر محكوم ميشود.
تمام دنيا به گياهخواري برگشته است.
در كشورهاي ژاپن، سوييس و آمريكا رويكرد غذايي به سمت گياهخواري پيش ميرود.
ما دو نوع تغذيه داريم: تغذيه جسم، تغذيه روح.
تغذيه جسم نياز به همان پنج ماده غذايي شامل پروتئينها، كربوهيدراتها، چربيها، ويتامينها و املاح است.
تغذيه روح هم وابسته به پنج فاكتور است كه شامل هدفدار بودن، اعتماد داشتن به ديگر انسانها، اعتقاد، عشق و ارادهاست.
جالب است بدانيد طبق يافتههاي معتبر پروفسور، فقدان هريك از اين پنج عامل روحي جذب غذا را در جسم دچار مخاطره كرده و موجب سوءتغذيه و بيماري ميشود.
اينجاست كه ارتباط تنگاتنگ تغذيه روح و جسم با هم ثابت ميشود.
مرغهاي خوشبخت سبوس ميخورند
دكتر جعفريان بهسبك غلط طبخ در ايران اشاره كرده و ميگويد:
«اين طبخ غلط باعث شده سبوس و پوسته ارزشمند گندم يا برنج در ايران دور ريخته شود.
با دور ريختن پوسته گندم و برنج با دست خود اين پل را خراب ميكنيم.
اگر آب برنج آبكشيشده را به آزمايشگاه بفرستيد، ميبينيد كه سرشار از ويتامين ب1 است.
تمام املاح و نياز بدن در پوست گندم است كه اين پوست جداسازي شده
و در اختيار مرغهاي خوشبخت قرار داده ميشود.
آرد سفيد زندگي را كوتاه ميكند.
ما در فرآيند آزمايشي در آزمايشگاه دو دسته موش را انتخاب كرديم.
به يك دسته آرد سفيد داديم. همه موشها بعد از دو هفته مردند.
اما به موشهاي دسته دوم در سالن ديگر گندم با سبوس داده شد بعد از دو هفته مشاهده كرديم همه ميجهيدند.
اينجا ثابت ميشود كه آرد سفيد كشنده است.
در كشور سوييس سبوس گندم يا برنج در بستههاي كوچك به قيمت يك فرانك فروخته ميشود.
در ايران مشاهده كردم كه سبوسها در كيسههاي بزرگ مقابل نانوايي قرار دارد.
با خود گفتم چه نانواي ثروتمندي... از او پرسيدم چند گرمي از اين سبوسها به من ميدهيد گفت: همه را برداريد.
گفتم چه خوب من ديگر نميروم سوييس.
نانوا گفت: اين كيسه را اينجا گذاشتيم كه در زمستان از آن استفاده كنيم.
زمستان خانمها به خاطر لغزندگي زمين ميخورند.
ما اين سبوسها را كف زمين ميپاشيم تا مردم زمين نخورند...
»سبوس بدنمان را چربيزدايي ميكند او تاكيد ميكند: «اگر مردم بدانند سبوس در زندگي روزمره چه خاصيتي دارد هرگز اين برخورد را با اين ماده حياتي نخواهند داشت.
سبوس چربيهاي اضافي را همراه صفرا ميگيرد
و از سيستم گوارش جدا ميكند.
صفرا را به جاي اول خود بازميگرداند و چربي را دفع ميكند.
سبوس بخوريد و بعد از سه هفته به آزمايشگاه برويد.
خواهيد ديد كه كلسترول شما چقدر پايين آمده است.
سبوس را از نانواييها تهيه كنيد و هر صبح در يك ليوان شير حل كرده مصرف كنيد.
بهترين سبوس در پوست سيب است كه سرشار از پكتين است
و اجازه نميدهد علاوه بر چربي املاح خطرناك مثل سرب و جيوه در بدن باقي بماند.
»«سه» عاملي كه عمر را كوتاه ميكند
به گفته پروفسور اثبات شده
چاقي،
بيخوابي
و نااميدي
سه عاملي هستند كه عمر را كوتاه ميكنند.
او در پايان تاكيد ميكند: «اگر ميخواهيد 120 سال عمر كنيد و سالم بمانيد،
شبها غذاي پختني نخوريد.
پنج عضو بدن هرگز نميخوابند: مغز، قلب، ريه، كبد، كليهها.
يك ماه از سال روزها روزه ميگيريد.
يازده ماه از سال را هم شبها روزه بگيريد
و تاثير آن را در سلامتي ببينيد.
سعي كنيد ساعت شش عصر به بعد چيزي نخوريد.
عصرانه بخوريد.
وعده غذايي سنگين براي شام باعث ميشود قلب با فشار بيشتري خون را پمپاژ كند
و اعضايي كه در طول شب بايد استراحت كنند مجبور به كار باشند.
بياييد مثل ساير كشورهاي دنيا عصرانه بخوريم
و از مصرف غذاهاي پختني براي شام اجتناب كنيم
و با مصرف يك وعده غذايي سبك سلامت بدنمان را حفظ كنيم.»
هارموني با طبيعت بهترين راه خودبهبودي
در اين همايش اعظم برزويي، مدير موسسه حاميان وجود، هم در باب ارتباط سلامت با طبيعتگرايي و هارموني با طبيعت سخناني ايراد كرد.
او ميگويد: «انسان از بدو پيدايش توانايي داشته خود را ترميم كند.
اين توانايي هنوز در او هست
اما به خواب رفته و تمرينهاي مداوم ميتواند آن را بيدار كند
و خودبهبودي را به وجود آورد.
به همين دليل است كه يوگيها، كساني كه طبيعتكار هستند،
كساني كه مديتيشن كرده و زياد تمركز ميكنند، كمتر از سن خود نشان ميدهند؛
زيرا اين افراد ميتوانند انرژي حياتبخش طبيعت را به سمت خود دعوت كنند.»
او ميگويد: «يكي از بدبختيهايي كه بشر بر سر خود آورده تكنولوژي است.
اما با توجه به پيشرفتهاي تكنولوژيك نميتوانيم بگوييم در قرن 21 از هواپيما يا موبايل استفاده نميكنيم؛
اينها جزيي از برنامههاي زندگي شده بايد در راستاي اين پيشرفت راههاي مقابله با ضررهاي تكنولوژي را بياموزيم كه هماهنگي خود با طبيعت را از دست ندهيم.»
او با تاكيد بر نقش انرژي بر فرآيند دستيابي به اين هارموني ميگويد:
«امروز هيچ چيز را بهعنوان موجود غيرزنده نميشناسيم.
تمام چيزهايي كه در هستي هستند شعور دارند.
بنابراين از هم تاثير ميگيرند و بر هم تاثير ميگذارند اما چيزهايي كه مصرف ميكنيم
از نقطه قدرت اوليه و اثربخشي اوليه خود خارج شدند.
ما ميتوانيم دوباره اينها را به سمت عقب برگردانيم و به مكاني برسانيم كه در آنجا بيشترين حالت انرژي و تاثيرپذيري را بر سلامت دارند و كمك ميكنند با طبيعت هماهنگي بيشتري پيدا كنيم.»
«روي» و سلامتي دكتر مرتضي قربانيراد، پژوهشگر تغذيه و دندانپزشك، در اين همايش تاثير عنصر «روي» و كمبود آن بر سلامت را تشريح كرد:
«روي در بسياري از فعل و انفعالهاي شيميايي بدن شركت داشته
و براي حفظ سلامتي و طول عمرِ بيامراض ضروري است.
آنتياكسيداني است كه در واكنشهاي اكسيداتيو استرس نقش دارد
و در افزايش سطح ايمني و كاركرد صحيح آن نقش بسيار مهمي ايفا ميكند.
در ساختمان بسياري از آنزيمهاي بدن نقش دارد
و فلزهاي سمي وارده به بدن را جذب و خنثي ميكند.
در كلانشهرهايي مثل تهران كه هوا بسيار آلوده است و مرتب سرب، كادميوم و ساير فلزهاي سنگين وارد بدن ميشود،
وجود كافي زينك مانع از تاثيرهاي سمي و مخرب آنها ميشود.»
اين محقق تاكيد كرد:
«فقر روي، عامل بسياري از بيماريهاست.
مهمترين عارضههاي ناشي از فقر روي شامل كمكاري تخمدان در بانوان،
و درنهايت ناباروري،
تشكيل لكههاي سفيد روي ناخن و تغيير شكل آنها،
به تعويق افتادن درمان جوشهاي غرور جواني
و زخمهاي پوستي،
كاهش قدرت سيستم ايمني بدن،
كم بودن رشد كودكان،
اختلال رشد در اندامهاي جنسي زن و مرد،
تاثير منفي بر رشد سيستم عصبي بهويژه در كودكان و نوزادان،
بروز اختلالهاي رفتاري مثل افسردگي، اسكيزوفرني و پرخاشگري، پوكي استخوان، بيماريهاي تيروييدي و بياشتهايي است.
در ضمن غذاهاي دريايي مثل ماهي، ميگو، صدف و نانهاي سبوسدار، تخم كدو و جوانه گندم منابع غني روی هستند.
.....................................................